Záhrada, ktorá uchváti aj na jeseň

Znakom jesene nie sú len opadané listy a odhalené konáre stromov, ale aj to, že Vás záhrada prekvapí množstvom rôznych jesenných farieb, jesenných kvetov i plodov. Teda v prípade, ak ju máte správne navrhnutú a ponúka Vám rôznorodosť aj v tomto ročnom období. V prípade anglického trávnika, tují, výsadby pár hortenzií či levandúľ je záhrada celoročne skoro rovnaká, statická a nemá Vás teda počas roka a ani na jeseň čím prekvapiť. J To však nie je prípad ekozáhrad. Takéto prírodné jesenné záhrady sú plné kvetov či plodov dokonca i v tomto ročnom období.

Kvety aj na jeseň

Ktorý kvet Vám napadne, keď sa povie jeseň? Je to známa chryzantéma, vysádzaná najmä na pomníkoch? Alebo bohato kvitnúca astra? Áno, sú to najznámejšie jesenné kvety, buďte však viac kreatívni a vysaďte do záhrad na jeseň kvitnúce vyššie rozchodníky či napríklad rudbekie. Možností ako spestriť Váš jesenný trvalkový záhon je mnoho. Nezabudnite, že aj okrasné trávy majú svoje kvety. Rôzne do hnedo-oranžova sfarbujúce kultivary Vám záhradu priam rozžiaria. Takéto trávy budú potom dekoratívne pôsobiť aj celú zimu. Trvalky na jeseň nestrihajte, vytvoria Vám pekný zimný efekt.

V záhone na jeseň dominuje biela astra, červený rozchodník a smlz (okrasná tráva)

Dreviny v jesennom šate

Nie len trvalky Vám kvitnutím vedia záhradu vyfarbiť. Myslite na správny výber drevín, ktoré Vás potešia svojimi plodmi či zaujímavým sfarbením listov. Chutné plody Vám na jeseň prinesú neskoré odrody jabĺk či hrušiek, siahnite však aj pomenej známych druhoch ako sú napr. arónie či dule. V teplejších oblastiach Vám dokonca dozrie i exotická figa či hurmikaki. Jesennú červenú Vám v podobe plodov do záhrady prinesie napríklad jarabina, na ktorej si pochutnajú aj vtáci.

Záhradu oživia i sfarbujúce opadavé popínavky či kry, ktorých listy postupne prechádzajú z letnej zelenej na jesennú žltú či červenú. Vysádzajte i dreviny, ktoré majú po opadnutí okrasné konáriky napríklad svojim tvarom či sfarbením. Miestami môžete vysadiť i stálo-zelené kry či popínavky, a to najmä tam, kde chcete zachovať vizuálnu bariéru i na jeseň a v zime.

Jesenná zelenina

Záhrada Vám na jeseň nemusí ponúknuť iba kvitnúce trvalky či vyfarbujúce sa kry. Okrem neskorého jesenného ovocia si stále môžete pochutiť aj na zelenine. Myslite na to, aby Vám Vaša záhrada prinášala úžitok naozaj čo najdlhšie sa dá. Na jeseň Vám zo zeleninových záhonov môžu vykúkať nie len mrkvy, kapusta a tekvice, ale i mangoldy či rôzne iné šaláty, baklažány a dokonca i reďkovky, ak ste ich zasadili koncom leta. Nebojte sa preto experimentovať i so zeleninou a využite pohodlný “nákup zeleniny“ vo Vašej záhrade až do príchodu prvých mrazov. V teplejších oblastiach to zvládnete aj bez skleníka či fóliovníka.

Jesenné zelenina vo vyvýšených záhonoch

Odhaľujúce sa prvky v záhrade po opade listov

Záhrada neznamená len výsadbu drevín a bylín, ktoré obkolesujú trávnik. Je dobré brať na zreteľ aj iné prvky v záhradách, ktoré môžu na jeseň pôsobiť dominantne. Takými sú napríklad rôzne drevené konštrukcie predstavujúce treláže, ktoré sú na jar a v lete obrastené popínavkou. Pri opadavých popínavkách sa tak drevené konštrukcie na jeseň odhalia v celej svojej kráse a Vaša záhrada Vám ponúkne zase iný pohľad. Drevo do prírodnej záhrady patrí.

Agátové oporné konštrukcie pre popínanie

Nezabudnite do  záhrady umiestniť napriklad i prvky pre vtáky. Po opade listov z opadavých drevín Vám tak stromy môžu ponúknuť pohľad na vtáčie kŕmidlo či vtáčiu búdku, ktorá bola predtým skrytá v ich korune. Výrazné bude i vtáčie napájadlo predtým zahalené v bohato kvitnúcom trvalkovom záhone.

Záver

Dúfame, že Vás článok presvedčil, že aj jesenná záhrada Vám vie ešte stále ponúknuť plody v podobe ovocia či zeleniny a jej pestrosť viete dosiahnuť nie len sfarbujúcimi sa listami drevín ale i správnou výsadbou trvaliek, ktoré bohato kvitnú aj na jeseň či použitím rôznych konštrukcií v záhrade.

Farby jesene

A keďže opadané listy sú predzvesťou blížiacej sa zimy, prečítajte si tiež článok, ako sa postarať resp. nepostarať o záhradu pred príchodom bielej periny:

Pre viac info navštívte tiež www.ekozahrady.sk


Autor príspevku:
Tatiana, záhradná architektka, tím Ekozáhrady

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Podobné príspevky

Kvetnatá lúka v záhrade

13. 2. 2022

V počte rôznych druhov rastlín na meter štvorcový nemôže nič prekonať kvetnatú lúku. Žiaden trvalkový záhon (kde môžete nasadiť maximálne asi 10 druhov na m²), žiadne kríky (keďže už jeden malý krík zaberie plochu 1,3 × 1,3 m²), a už vôbec nie strom, ktorý zaberie plochu minimálne 3 × 3 m (napr. zakrpatená jabloň). Kvetnatá lúka poskytne cca 40 […]

čítať viac

Konštrukcie v záhradách

12. 2. 2022

Prečo konštrukcie? Konštrukcie pre popínavé rastliny v záhradách sú v našej tvorbe neoddeliteľnou súčasťou celkového dizajnu. Ich zmyslom je využiť vertikálny priestor, ktorý by inak zíval prázdnotou, alebo využiť ťažko prístupné miesta na porastenie rastlinami. Konštrukcie umiestňujeme napríklad pred inak nezáživné steny domu, plotu či garáží, poza zeleninové záhony (na severnú stranu), alebo ponad priechody do záhrady či k vstupu […]

čítať viac

Vždyzelené rastliny

11. 2. 2022

Možno sa v bežnom živote často stretávate s názorom (a možno sa s ním niektorí aj sami stotožňujete), že záhrada by mala byť pekná a zelená po celý rok. Tieto názory sa neraz vzťahujú dokonca aj na naše najchladnejšie ročné obdobie, na zimu. Ak by sme túto myšlienku chceli vyjadriť trochu inak – symbolom krásnej zimnej záhrady môže byť pre niekoho […]

čítať viac