Vždyzelené rastliny

Možno sa v bežnom živote často stretávate s názorom (a možno sa s ním niektorí aj sami stotožňujete), že záhrada by mala byť pekná a zelená po celý rok. Tieto názory sa neraz vzťahujú dokonca aj na naše najchladnejšie ročné obdobie, na zimu. Ak by sme túto myšlienku chceli vyjadriť trochu inak – symbolom krásnej zimnej záhrady môže byť pre niekoho najmä jej sfarbenie dozelena, resp. bohatá prítomnosť vždyzelených rastlín. Práve tieto rastliny môže množstvo ľudí pokladať za najdôležitejšiu vec v záhrade, no ako to už vo všeobecnosti platí, aj v tomto prípade je podstatná zdravá miera.

Vždyzelené rastliny majú v záhrade svoje miesto, no profesionálny záhradný architekt by nikdy nemal navrhnúť záhradu len zo stálo-zelených druhov (ibaže by bol za tým nejaký neobyčajný dôvod). Ak by ste mali záhradu navrhnutú takýmto spôsobom, ochudobnili by ste sa o množstvo druhov s pestrým sezónnym kvitnutím a chutnými plodmi. V prírodných záhradách je však nepísanou prioritou úžitkovosť. To znamená, že prírodná záhrada je miestom, ktoré ponúka viacero komplexných pozitív: množstvo rôznych plodov,  prirodzený úkryt pre živočíchy a tiež je vítaným „pracoviskom“ pre opeľovací hmyz. Pri celom sortimente stálo-zelených rastlín nájdete len málo druhov, ktoré by mohli plniť tieto funkcie.

Záhrada v zime

prírodných záhradách sadíme v drvivej väčšine opadavé rastliny, rešpektujeme cykly prírodya sme zmierení s tým, že v zime záhrady nevyzerajú až tak atraktívne. O to krajšie však budú vyzerať na jar. Dominantnými prvkami v prírodných zimných záhradách môžu byť niektoré odkvitnuté trvalky, ktorých čierna farba úžasne kontrastuje so snehom. Zaujímavým prvkom môže byť aj farebná kôra drevín alebo ich habitus. Dominantami v zimnej záhrade môžu byť aj rôzne typy konštrukcií pre popínanie. Počas zimy sa teda v záhrade môžete radovať najmä zo snehu (pokiaľ nejaký napadne, všakže…) a z pekných zamrznutých útvaroch na vetvičkách stromov. Neskôr v roku, na jar, v lete či na jeseň môžete obdivovať širokú paletu farieb v podobe rôznych kvetov a krov, ktoré prírodná záhrada ponúka. Popri obdivovaní si navyše tiež môžete  naoberať chutné ovocie (prírodno-záhradný multitasking).

Stálo-zelené rastliny v prírodnej záhrade

Pri návrhu prírodných záhrad i my sem-tam používame stálo-zelené rastliny. Vysádzame takto prioritne kríky, no tie musia mať v záhrade vždy svoje opodstatnenie a svoje miesto si musia, takpovediac, obhájiť. Na obhajobu im slúžia napríklad bežné obrazy „zo života“. Tento typ rastlín teda používame aj v praktických prípadoch, akými sú trebárs: potreba prekryť menej vzhľadný prvok v záhrade alebo nevôľa pri myšlienke, že Váš sused dokáže presne určiť, čo práve obedujete. Tieto druhy rastlín však takisto navrhujeme, pokiaľ poskytujú plody(pre nás, pre vtáctvo a pod.) alebo majú iný úžitok. Z týchto úžitkových vždyzelených rastlín využívame napr. hlošiny, mahónie alebo červienky. Hlošiny (veľkoplodé kultivary) poskytujú chutné plody a zároveň dodávajú pôde dusík. Zo stromov používame najčastejšie borovice (najmä v nížinách), ale vo vyšších polohách sa pokojne môžu použiť ihličnany rastúce v danej oblasti a ich kultivary. Na Slovensku rastie prirodzene napríklad Borovica limbová, ktorá má väčšie semienka vhodné na konzumovanie – tzv. cédrové oriešky (pre čitateľov Anastázie) alebo píniové oriešky. Len pre objasnenie, sú to teda oriešky zborovice, nie z cédra.

Zhrnutie

Určite nechceme stálo-zelené rastliny a ich použitie v záhradách podceňovať, no myslíme si, že by nemali byť nosným prvkom v záhrade len preto, že sú zelené aj v zime. Všímame si, že toto je častým prípadom ich výsadby najmä v nížinných oblastiach Slovenska. Aj preto sme sa pre Vás snažili vyššie naznačiť iný, prírodnejší variant zimnej záhrady.

Vždyzelené rastliny neposkytujú ani zďaleka toľko výhod, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Skúste sa preto otvoriť prirodzeným cyklom prírody a miesto deficitu zelenej v zime sa viac radovať z prebytku zelenej a iných farieb na jar. 🙂

Pre viac info navštívte www.ekozahrady.sk

Článok pre Vás napísal
Roman Šabík 🙂

Počet komentárov pre “Vždyzelené rastliny

  1. Tynka_125 píše:

    Ja zimu nemám vôbec rada. Nielen, že je chladno, ale aj preto, ako je všetko škaredé. Všetko je také hnedé a pošmurné. Na záhradu musím chodiť každý deň, pretože máme sliepky a králiky, tak im musím chodiť dávať kŕmenie , aby nemali hlad 🙂 .

  2. Mirka píše:

    Přesně, mám nejradši jaro a léto. Všechno kvete, nebo už je úroda a když to člověk vidí, hned má lepší náladu. A když se jde k přehradě s rodinkou, tak to je úplně nejlepší Když jsem ještě žila ve městě, tak mi zima moc nevadila, ale od té doby co s dcerou žijeme na vesnici v baráčku, tak ji fakt ráda nemám.

  3. Valounek píše:

    Mne sa tento rok trvalky doma veľmi nedarí. Ale mám pocit, že za to môže nedostatočné osvetlenia . Zhotovovali sme nové žalúzie a ako sú teraz tepla a svieti veľa slnko, tak máme pomerne dosť často zamračené. Takže na kytky to nepôsobí úplne dobre. Musím sa na to viac zamerať a viac im svietiť, prípadne ich presunúť do inej miestnosti, kde toľko nezaťahuje.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Podobné príspevky

Kvetnatá lúka v záhrade

13. 2. 2022

V počte rôznych druhov rastlín na meter štvorcový nemôže nič prekonať kvetnatú lúku. Žiaden trvalkový záhon (kde môžete nasadiť maximálne asi 10 druhov na m²), žiadne kríky (keďže už jeden malý krík zaberie plochu 1,3 × 1,3 m²), a už vôbec nie strom, ktorý zaberie plochu minimálne 3 × 3 m (napr. zakrpatená jabloň). Kvetnatá lúka poskytne cca 40 […]

čítať viac

Konštrukcie v záhradách

12. 2. 2022

Prečo konštrukcie? Konštrukcie pre popínavé rastliny v záhradách sú v našej tvorbe neoddeliteľnou súčasťou celkového dizajnu. Ich zmyslom je využiť vertikálny priestor, ktorý by inak zíval prázdnotou, alebo využiť ťažko prístupné miesta na porastenie rastlinami. Konštrukcie umiestňujeme napríklad pred inak nezáživné steny domu, plotu či garáží, poza zeleninové záhony (na severnú stranu), alebo ponad priechody do záhrady či k vstupu […]

čítať viac

Vždyzelené rastliny

11. 2. 2022

Možno sa v bežnom živote často stretávate s názorom (a možno sa s ním niektorí aj sami stotožňujete), že záhrada by mala byť pekná a zelená po celý rok. Tieto názory sa neraz vzťahujú dokonca aj na naše najchladnejšie ročné obdobie, na zimu. Ak by sme túto myšlienku chceli vyjadriť trochu inak – symbolom krásnej zimnej záhrady môže byť pre niekoho […]

čítať viac