Ako pripraviť, resp. nepripraviť záhradu na zimu

Mnoho zákazníkov sa nás v tomto období (september/ október) pýta logickú otázku, a to: „Ako pripraviť záhradu na zimu?“ a obzvlášť ešte jednu otázku: „Prídete nám orezať rastliny?“ Odpoveď znie: „Bohužiaľ nie, nemôžeme.“ Ale nie preto, že by sa nám nechcelo. Dôvod je ten, že pred zimou sa zásadne neorezáva. Nižšie Vám vysvetlíme prečo. V tomto článku Vám opíšeme základnú údržbu, ako ju robíme v záhradách my a funguje to. Teda žiadne teoretické omáčky. Pretože ako sami zistíte, množstvo úkonov o akých sa dočítate štandardne na rôzne na webe je úplne zbytočných. 

Rez

Začnime rezom. Ako už bolo naznačené, v záhradách najneskôr od začiatku októbra neyvkonávajte žiadne orezy stromov alebo krov. Dôvod je ten, že rany by sa do zimy nestihli zasušiť a mráz by ich mohol roztrhať rozpínaním a zmršťovaním kvapaliny. Platí to zvlášť pri kôstkovinách (slivky, čerešne, višne, marhule, broskyne, nektarinky…).Pokiaľ ste však nútení niečo odstrihnúť z akéhokoľvek dôvodu, vhodné je nechať tzv. pahýľ aspoň 10-20 cm nad zamýšľaným rezom a na jar, keď bude vhodné obdobie na rez, zrežte konár na pôvodne zamýšľané miesto.Rovnako ako stromy tak ani kry sa v tomto období nerežú, i keď tie sú podstatne životaschopnejšie.Orezy kvetín, trvaliek a bylín sa taktiež pred zimou nevykonávajú, avšak do úvahy prichádza estetický rez, tzn. že pokiaľ sú odkvitnuté rastliny nevzhľadné a vysoké, nič sa nestane keď ich zrežete na 30-40 cm výšky. Ide o to, že srdiečka (vnútro) rastlín musia byť chránené ich vlastnou biomasou aby nevymrzli.Letničky môžeme kompletne odstrániť po prvých mrazoch, keď už nebudú na výzor pekné.

Zakrývanie a obalovanie

Zakrývanie a obalovanie rastlín prichádza do úvahy len pri chúlostivých rastlinách na vymŕzanie. Človek by si myslel, že sa v prírodných záhradách takéto rastliny ani nesadia, no pokiaľ majú pre človeka významný úžitok, robí sa výnimka. Sú to rastliny ako figy, jujuby, hurmikaki, granátovníky, olivy atď., ktoré je vhodné najmä v mladom veku (prvých 3-5 rokov) ochrániť. Napríklad nakopcovať bázu rastliny hlinou, zakryť hrubou vrstvou slamy alebo čečinou, rastliny (konáre) obaliť textíliou alebo jutovinou, nádoby obaliť pomocou bublinkovej fólie alebo polystyrénu. Ideálny stav je, keď na rastlinu nesteká voda, takže nemôžu vznikať plesne.

K ochrane proti mrazu taktiež patrí vyväzovanie okrasných tráv v trvalkových záhonoch do tzv. copov, pričom na jednom alebo dvoch miestach silno zviažeme trávu jutovým špagátom čím v priebehu zimy ochránime stred – srdiečko proti vymrznutiu.

Zo skúsenosti vieme, že rastliny, ktoré rastú na strane chránenej od zimných S a SZ vetrov do cca 300 m.n.m. tieto opatrenia nie sú potrebné (v prípade miernej zimy). Ale pokiaľ chcete mať istotu, nič nepokazíte, keď rastliny ochránite. A naopak, pokiaľ tieto rastliny rastú na veterných stanovištiach, nepomôže im často ani ochrana

Zhrabávanie lístia

Lístie, kontroverzná to téma v ekologických kruhoch.. Ale potešíme Vás – nemusíte ponechávať všetko lístie na mieste bez zhrabávania ako si to množstvo ekonadšencov predstavuje.

Zhrabávanie lístia vykonávajte v miestach, kde máte trvalkový záhon, bylinný trávnik alebo lúku a nechcete prísť o bohatú diverzitu rastlín, ktorú ste roky pestovali. Pokiaľ máte anglický trávniček bez burinky, je vhodné opadané listy na ňom ponechať, aby takýto neperspektívny trávnik náročný na chemické hnojivá, postreky, vodu a údržbu pod nánosom lístia vyhnil a na jar, keď zvyškové lístie zhrabnete, môžete na to miesto vysiať bylinný trávnik bohatý na sedmokrásky, skorocely, rebríčky, klinčeky, materine dúšky… 🙂 Lístie v priebehu zimy dodá do pôdy živiny a priláka dážďovky a ostatné neviditeľné užitočné pôdne živočíchy.

V trvalkových záhonoch odstraňujte len nevyhnutné množstvo listov tak, aby ostali odhalené stredy (srdiečka), ktoré by inak mohli vyhniť a zbytočne by ste tak prišli o pestrosť Vašich trvalkových záhonov.

V záhonoch (mimo trvaliek) nemusíte lístie zhrabávať vôbec. Funguje ako prirodzený mulč a o to menej slamy musíte dodať na jar.

Trávnik

V zásade sa žiadna údržba mimo štandardného kosenia nevykonáva. Žiadne prevzdušňovanie, prerezávanie ani hnojenie. Trávnik je úplne poslednou prioritou v prírodných záhradách. Nemárnite svoj drahocenný čas a namiesto prerezávania si dajte radšej kávu alebo kvalitný čaj s posedením na terase počas pekného jesenného slnečného dňa.

Závlaha

Závlahu vrátane kohútikov na vodu je samozrejme vhodné pomocou kompresora odvzdušniť. Slabé mrazy nevadia, takže sa nemusíte obávať keby ste to nestihli. Problém môže nastať pri viacdňových mrazoch. Minimálne treba vypnúť čerpadlo a otvoriť všetky ventily v záhrade + tesne pri čerpadle aby vytiekla prebytočná voda aspoň samospádom. 

Záver

Ako vidíte, nie je toho toľko ako ste možno čakali, lepšie stráveným časom pred zimou je výsadba nových ovocných druhov, pokiaľ Vám to priestor v záhrade dovoľuje. Častým dobrým riešením je ukrojiť si z trávnika, nakoľko býva často zbytočne veľký a rozšíriť tak záhon, na ktorý sa dá vysadiť hneď niekoľko trvaliek alebo kríkov.

Pestovaniu zdar 🙂

Pre viac info navštívte www.ekozahrady.sk

Článok pre Vás napísal
Roman Šabík 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Podobné príspevky

Kvetnatá lúka v záhrade

13. 2. 2022

V počte rôznych druhov rastlín na meter štvorcový nemôže nič prekonať kvetnatú lúku. Žiaden trvalkový záhon (kde môžete nasadiť maximálne asi 10 druhov na m²), žiadne kríky (keďže už jeden malý krík zaberie plochu 1,3 × 1,3 m²), a už vôbec nie strom, ktorý zaberie plochu minimálne 3 × 3 m (napr. zakrpatená jabloň). Kvetnatá lúka poskytne cca 40 […]

čítať viac

Konštrukcie v záhradách

12. 2. 2022

Prečo konštrukcie? Konštrukcie pre popínavé rastliny v záhradách sú v našej tvorbe neoddeliteľnou súčasťou celkového dizajnu. Ich zmyslom je využiť vertikálny priestor, ktorý by inak zíval prázdnotou, alebo využiť ťažko prístupné miesta na porastenie rastlinami. Konštrukcie umiestňujeme napríklad pred inak nezáživné steny domu, plotu či garáží, poza zeleninové záhony (na severnú stranu), alebo ponad priechody do záhrady či k vstupu […]

čítať viac

Vždyzelené rastliny

11. 2. 2022

Možno sa v bežnom živote často stretávate s názorom (a možno sa s ním niektorí aj sami stotožňujete), že záhrada by mala byť pekná a zelená po celý rok. Tieto názory sa neraz vzťahujú dokonca aj na naše najchladnejšie ročné obdobie, na zimu. Ak by sme túto myšlienku chceli vyjadriť trochu inak – symbolom krásnej zimnej záhrady môže byť pre niekoho […]

čítať viac